Jdi na obsah Jdi na menu
 


Historie volejbalu v Drnovicích 4.část

24. 6. 2009

Třetí období 1996 až 2004

 

Toto období je charakteristické nástupem mládí a výkonnostním vzestupem, což bylo korunováno třemi tituly přeborníka okresu a jedním rokem účasti družstva mužů v oblastním přeboru II. třídy.

 

V roce 1996 zahájilo pod vedením  J. Zouhara činnost družstvo žáků, které bylo na podzim přihlášeno do okresního přeboru. Tuto soutěž hrálo v sezóně 1996/97 a ve své druhé sezóně 1997/98 ji vyhrálo. Kolektiv tvořili P. a J. Zouharové, J.Příborský, Z. Burian, M. Brtníček, L. Vrána, J. Umshaus, L. Matys. Po dovršení žákovského věku bylo družstvo přihlášeno do okresního přeboru dorostenců, kde v první sezóně 1998/99 bylo neúspěšné. V dalších sezónách dosahovalo střídavých výsledků. Kategorie dorostenců byla od r. 2002 přejmenována na juniorskou, když věková hranice byla posunuta na 19,5 roku. Již z jara tohoto roku začalo družstvo vyhrávat většinu zápasů a výkonnostní vzestup vyvrcholil v sezóně 2002/03, kdy získali titul přeborníka okresu bez jediné porážky při 12 vítězstvích. O tento úspěch se zasloužili hráči J. a P. Zouharové, Z. Burian, A. Vávra, L. Vrána, J Šic, J. Zedník a F. Rogožan.

 

Družstvo mužů, jehož výkonnost je rozhodující pro úroveň oddílu, začalo jít v r. 1997 v tabulce nahoru. Z Vyškova se vrátil náš odchovanec L. Kovačík, v r. 1999 byl získán ing. V. Procházka, který spolu se S.Novotným bydleli v Pístovicích. Výkonnostní vzestup byl zakončen v sezóně 1999/2000 vítězstvím v okresním přeboru I. třídy a postupem do krajského přeboru II. třídy. Družstvo však bylo oslabeno odchodem nejlepšího hráče S. Novotného zpět do Vyškova. Nabídku zahrát si výkonnostní volejbal přijali bývalí hráči Drnovic ing.J.Naš bydlící v Brně a B.Zachoval. Nutno poznamenat, že úroveň družstev v oblastním přeboru je výrazně vyšší než jaká byla v sedmdesátých letech, kdy Drnovice v této kategorii řadu roků hráli. Zejména systém dvojzápasů kladl vysoké nároky na kondici. Mužstvo neuspělo, i když řada utkání byla zcela vyrovnaná. Celkem družstvo dosáhlo pěti vítězství nad  celky Šlapanic, Dědic, Ivanovic a v obou zápasech v Útěchově. Zážitkem bylo úvodní dvojutkání v Drásově u Tišnova, kde ve více jak třicetistupňovém vedru fandilo oběma týmům téměř sto diváků. I přes skutečnost, že mužstvo skončilo v tabulce poslední byla ze strany Jihomoravského volejbalového svazu poslána nabídka na setrvání v soutěži i v dalším ročníku, která však nebyla akceptována. Jednoroční účast v oblastní soutěži měla dobrý vliv zejména na mladé hráče, kteří poznali atmosféru výkonnostního volejbalu.  

 

Družstvo mužů hrálo od roku 2001 další sezóny v okresním přeboru I. třídy, kde se umístilo uprostřed tabulky.  Po odchodu J. Naše a B.Zachovala bylo družstvo doplněno o juniory J. a P. Zouhara, A. Vávru a J. Příborského.