Jdi na obsah Jdi na menu
 


Historie volejbalu v Drnovicích 2.část

24. 6. 2009

První období- 1963 až 1978

 

Družstvo dorostenců zahajuje soutěžní ročník 1963/64 v základní třídě okresního přeboru s RH Vyškov B, Slavoj Vyškov, Letonice, Vítovice, Marefy a Křenovice. Zhruba polovina utkání bylo vítězných, a to byl dobrý začátek. Družstvo tvořili M. Vašíček, J. Hudec, M. Burian, J. Kurka, J. Olejnik, J. Teuchner a V. Kratochvíl.

Z jara 1964 bylo do základní třidy OP přihlášeno družstvo mužů a dále pokračovali ve své soutěži dorostenci. V družstvu mužů hráli nejlepší dorostenci a částečně hráči z let 1960-61, kteří se vrátili k aktivní odbíjené /M. Zouhar, M. Sulc, A. Pilát/. Postupně bylo družstvo doplněno M. Šlahorou, L. Vávrou a krátce hráli J. Ondriš a J. Slavíček. V r. 1963 družstvo mužů postoupilo do okresního přeboru I. třídy.

V roce 1964 zahájilo trénink družstvo žáků pod vedením M. Buriana, které začalo hrát v dalším roce okresní přebor dorostenců. Bylo tvořeno hlavně hráči narozenými v roce 1950, a to L. Brtníčkem, P. Poláchem, M. Gábrem, B.Burianem, F. Pliskou, B. Trávníčkem, později doplněno mladšími F. Smutníkem, J. Kotoučem, J. Kaňou a P. Burianem.

Tento kolektiv šel výkonnostně rychle nahoru a výsledkem bylo prvenství v okresním přeboru sezóny 1966/67 a tím postup do krajského přeboru. Krajský přebor dorostenců sezóny 1967/68 zahájilo naše družstvo 9.9.1967 doma vítězstvím proti Agrostroji Prostějov, potom v domácím dvojkole porazilo Zbrojovku Brno B a prohrálo s Jihlavou a zakončilo podzim dvojkolem 23. a 24.9. vítězstvím v Křenovících a v Břeclavi. Z jara r. 1968 bylo v odvetných zápasech podobně úspěšné a celkově obsadilo velmi cenné 2. místo. O tento úspěch se zasloužili dříve vyjmenovaní hráči doplněni o Z. Provazníka z Kozlan, který byl spolužákem M. Gábra na gymnasiu ve Vyškově. Družstvo mělo nabídku v další sezóně hrát nejvyšší soutěž dorostu na Moravě, která však nebyla akceptována Další sezónu hrálo okresní přebor.

V roce 1966 se začaly věnovat odbíjené dorostenky, které po dvouletém působení v okresním přeboru vyhrály tuto soutěž v r. 1968, ale do krajského přeboru nebylo družstvo přihlášeno. Důvody byly finanční, ale také úzký kádr kvalitních hráček. Hlavními oporami družstva byly J. a L. Vávrovi, M. Zabloudilová, E. a M. Burianovi. Podobně jako dorostenci dohráli další sezónu než dovršily věkovou hranici okresní přebor.

Souběžně s družstvem dorostenců hrajícím KP hrálo B družstvo okresní přebor složené z mladších dorostenců narozených převážně v r. 1953. Toto družstvo v r. 1971 vyhrálo okresní přebor a bylo přihlášeno do krajského přeboru. Kolektiv tvořili J. Zouhar, B. Zachoval, J. Naš, J. Valouch, P. Burian-jako jediný hrál i KP dorostu v r. 1968. Dále krátce hráli M. Novák, P. Klvač a B. Vačíček. V některých zápasech nastoupili na hostování S. Novotný a Z. Matula z Vyškova. V těchto případech mělo mužstvo vysokou výkonnost a poráželo celky Znojma, Spoj. Brno, Mor. Slavii Brno,Střelice Jehnice, Třebíč a prohrálo jen v Jihlavě a s Komárovem. Dvojzápas v Třebíči a Jihlavě se uskutečnil 9. a 10.10.1971 s noclehem v kabinách ve spacácích. Úsporné bylo i cestování, a to vlakem na zlevněnou hromadnou jízdenku. Velmi dobrá výkonnost dorostenců hrajících krajský přebor umožňovala zařazovat nejlepší z nich do družstva mužů, které v r. 1968 na podzim vyhrálo okresni přebor a postoupilo do krajského přeboru II. třídy.

Tímto začalo v r. 1969 velmi úspěšné období drnovické odbíjené, která měla družstvem mužů zastoupení v krajských soutěžích nepřetržitě až do r. 1978. Z počátku byly zápasy s družstvy z Blanenska (Letovíce, Černá Hora, Boskovice, ČKD Blansko) a z našeho okresu (Slavkov, Holubice, Luleč). V dalších letech přibyli soupeři z Kroměřížska (Hulín, Holešov, Chropyně) a z Prostějovska (Krasice, Agrostroj Prostějov, Smržice, Plumlov). Z hlediska umístění byl nejúspěšnější rok 1974, kdy družstvo obsadilo 6. místo z 12 účastníků. Kolektiv tvořili bratři B. a P. Burianoví, J. Zouhar, F. Pliska, J. Naš, F. Smutník, M. Gábr. V dalších letech bylo družstvo oslabeno odchodem výborných hráčů J. Naše do třetiligového Vyškova a F. Plisky odstěhováním do Brna. Z tohoto důvodu bylo udržení se v této soutěži úspěchem, i když družstvu krátkodobě pomáhali A. Hudec, J Kaňa i  J. Plhal, a Z.Zapletal, kteří přestoupili z Dědic.

V šedesátých letech bylo hřiště na odbíjenou na bývalém kluzišti, kde se vždy z jara upevňovaly kůly na síť. Podélně nad hrací plochou vedly dráty k uchycení lamp v zimě pro kluziště. Na podzim 1967 hráli dorostenci zápasy krajského přeboru na provizorním volejbalovém hřišti na škváře fotbalového stadionu. V této době se z iniciativy ing. M. Gábra začalo budovat volejbalové hřiště na místě bývalé skládky v místě nynější hlavní tribuny fotbalového stadionu. Z jara 1968 se již na něm hrálo a během dvou let bylo řádně oploceno. Sloužilo až do r. 1993, když z jara 1994 se začalo s budováním zmíněné fotbalové tribuny.

Od r. 1963 byl organizačním pracovníkem oddílu M. Burian, předsedou Mirek Zouhar, kterého v polovině sedmdesátých let vystřídal ing.Miloš Gábr. Ten byl také strůjcem výstavby tří tenisových kurtů na ploše bývalého kluziště, které byly také využívány 1 x ročně k volejbalovým turnajům o "Drnovický pohár".

První ročník „Drnovického poháru“ byl uspořádán 22.6.1975 a konalo se šest ročníků za kvalitní účasti předních druholigových družstev kraje. Hrálo se na čtyřech kvalitních antukových kurtech. Dvakrát se zúčastnil s družstvem Šlapanic i zasloužilý mistr sportu Karel Láznička.

Ve dnech 22.. až 25.8.1975 reprezentovali tři naši hráči okresní družstvo na družebním turnaji v Michalovcích na Slovensku

Od roku 1963 se koná každoročně až dodnes tradiční pouťové volejbalové derby „staří - mladí“. Již čtyřicet let se vždy v sobotu odpoledne před drnovickou poutí, zpravidla za úmorného vedra, sejdou současní i bývalí hráči a příznivci drnovického volejbalu, aby si nejen vzájemně ve vyhecovaných zápasech změřili své síly, ale aby pak v přátelském posezení při pivě či limonádě zavzpomínali na drnovickou volejbalovou historii.    

V roce 1971 se začal konat pouťový turnaj mužů, a to hlavně za účasti okolních družstev okresního přeboru. Hrálo se vždy o pouťové neděli, zápasy se často protáhly až do odpoledne. Turnaji zpravidla přihlíželo značné množství diváků, pro které to byla při pouti příjemná sportovní atrakce.  Bylo uspořádáno celkem  20. ročníků,  poslední byl v r. 1990. 

Koncem sedmdesátých let se ujímá funkce předsedy oddílu ing. M. Burian, který také pracuje od roku 1973až dodnes v Okresním volejbalovém svazu.